Nye kontorvaner – bruk eller kast?

24.06.2020
Vasuki Vaseeharanathan

Det sies at det i snitt tar 66 dager å legge seg til en ny vane. Da korona inntraff Norge, var det veldig uvant med hjemmekontor. I dag er det noen som stortrives med hjemmekontor, andre som gleder seg over å være tilbake på kontoret og mange som liker den fleksible hverdagen der man kan bytte litt på. Etter at 66 dager har gått - hvilke vaner har kommet for å bli og hvilke vaner bør vi kvitte oss med? Her kommer Avorianerne med 5 tips:

1. Den virtuelle kaffemaskinen

Når vi er på kontoret, er det veldig naturlig å ta seg en pause ved kaffemaskinen og snakke med andre enn de man vanligvis omgås på jobb, og det er kanskje gjennom disse samtalene de beste ideene klekkes. Da det naturlige samlingspunktet brått ble borte med hjemmekontor, kom ideen om Avo sin egne virtuelle kaffemaskin i form av et evigvarende Teams-møte som alle er invitert til. Her kan man alltid koble seg på og ta kaffe med en kollega - like tilfeldig som å støte på hverandre ved kaffemaskinen på kontoret. Nå som flere og flere tar noen dager hjemme, er det viktig å inkludere alle i kaffemaskinpraten.

Digital Coffee machine 2

2. Meeting walk vs. Meeting room

Frisk luft og turen til og fra jobb var noe svært mange savnet i hjemmekontorperioden, og dette behovet har revolusjonert de tradisjonelle møtene for mange av oss i Avo. Hvorfor ikke ta telefonsamtalen på en gåtur? Hvorfor ikke ta møtet i en park? Selvsagt er det ikke alle møter som egner seg til dette, men det finnes også samtaler i jobbhverdagen som ikke krever pc-skjermer og Power Points. I Avo har flere benyttet for eksempel medarbeidersamtaler til å ta seg litt frisk luft og gå en tur. Meeting walk er absolutt noe som er kommet for å bli - spesielt når alternativet er en kontorstol 8 timer 5 dager i uka.

3. Faste og hyppige Teams møter

Vi ser at mange kommer til å fortsette med å jobbe hjemmefra og på kontoret fremover, og vi har i hjemmekontorperioden sett at det fungerer fint å sitte forskjellige steder og jobbe sammen virtuelt. Noe av det som gjorde denne overgangen smidig var å kunne ha faste og hyppige Teams møter for å sørge for at alle i teamet er oppdaterte til enhver tid. Det å ikke sitte på samme sted gjør at man mister de naturlige samtalene man ville hatt, men med hyppige Teams møter får man også diskutert ting som ikke er på agendaen. Fra erfaring viser dette at det styrker teamet og man sørger for at alle har sin egen stemme innad i teamet. Husk at man ikke alltid trenger å snakke sammen hele tiden selv om man er påkoblet, det kan være både nyttig og hyggelig å jobbe hver for seg sammen også.

4. Video vs. No video

Før koronatiden var den store skrekken å ha på video i en konferansesamtale. Ettersom menneskelig kontakt ble redusert i hverdagen, har flere dristet seg til å benytte videofunksjonen i Teams møter. Samtalen flyter enklere, og det blir litt mer hyggelig å ha møter. Og litt mer hyggelig – det liker vi. Hele følelsen av og etiketten i møtet endres med en gang man har på video, og det skal sies at alle er litt mer "på" og møtene er mer effektive når vi ser hverandre. Konferansesamtaler blir en stor del av møtevirksomhetene fremover, så la oss gjøre møtene både mer effektive og hyggeligere i fremtiden. På med kameraet alle sammen!

5. Gi tydelig ros!

Når man ikke sitter i samme rom, er det mangel på de naturlige samtalene utenom jobb der man blant annet snakker om hvor god jobb den andre har gjort eller at man setter pris på det gode samarbeidet. På den andre siden er det ikke så lett å forstå om man leverer til forventning når man ikke ser de andre man jobber med. Når smil og kroppsspråk ikke lenger er en del av dialogen, blir det ekstra viktig å fortelle om det når noen gjør en ekstra innsats eller gjør en god jobb. Det viktigste er at man sier det, men det finnes utallige andre måter å vise det på! Her er det bare å være kreativ. Vi har god erfaring med frokostlevering på døra eller ballonger i posten. Det er viktig å feire alle seiere, både store og små. Kanskje spesielt de små.

Image from i OS 2

Let’s kick­start your dig­i­tal transformation

Christoffer Pettersen
Managing Partner