Kunstig intelligens + ustrukturert data = sant?

29.06.2023
Truls Bache og Espen Wigen Hagen

Automatisering av kontoroppgaver har fått superkrefter. Arkivering av vedlegg? Svare på e-post? Tolke bilder av papirer og kvitteringer? Ikke noe problem!

ChatGPT har vist oss at kunstig intelligens ikke trenger å være vanskelig å bruke. Med sin imponerende evne til å produsere tekst av alle slag, fra skolestiler til kode, har ChatGPT satt standarden for en ny æra innen tekstgenerering.

Men dette er bare begynnelsen på AI-revolusjonen. I dagens verden er tilgjengelighet og brukervennlighet like viktig som datamengder og algoritmer. AI-teknologi må være så enkel og rimelig at alle bedrifter kan ta den i bruk. Og akkurat denne teknologien er i anmarsj.

AI-verktøy som kan automatisere vanlige forretningsoppgaver og prosesser blir mer og mer aktuelle. Disse verktøyene kan for eksempel sortere dokumenter, hente ut tall og tekst fra PDFer, tolke bilder av kvitteringer, og til og med lese og besvare e-post og vedlegg. Lucidtech, et norsk selskap, er blant de som leder an i denne utviklingen.

Lucidtech lager verktøy for lesing av kvitteringer, bilag og andre dokumenter. I partnerskap med Lucidtech har vi i Avo tatt fatt på oppgaven med å hjelpe selskaper med å spare tid og penger, og frigjøre arbeidskraft til å gjøre andre viktige oppgaver ved å automatisere repetitivt og kjedelig arbeid som tidligere har vært utilgjengelig for datamaskinene.
Image 9
Image61

Sammen med Lucidtech har Avo automatisert bilagshåndtering for regnskapsbyrået SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner. Vi kommer tilbake til dette senere for å vise hvordan Lucidtech virkelig kan spare selskaper både tid og penger.

Men la oss ta det første først: Hvorfor har det vært så vanskelig å få datamaskiner til å gjøre jobber som er helt elementære for mennesker?

Ustrukturert data – ikke roboten sin beste venn

Vanlige automasjonsverktøy er begrenset av forhåndsdefinerte regler og strukturert data som er lett for maskiner å lese. Dette betyr at ustrukturert data, som lyd, bilder, video og fritekst, er vanskeligere å sortere og analysere. Men avanserte metoder basert på kunstig intelligens og maskinlæring kan hjelpe med å trekke ut informasjon fra ustrukturerte datakilder. Dessverre krever disse metodene mye datakraft og ekspertkunnskap, noe som gjør det vanskelig for mange bedrifter å implementere dem på egenhånd.

Det er der Lucidtech gjør det enklere. AI-baserte verktøy for automatisering som kan brukes rett ut av boksen eller trenes med bedriftens egne data gjør implementeringsjobben mye mer sømløs. Disse verktøyene kan lese ulike filformater, inkludert bildefiler og PDF-dokumenter, og trekke ut informasjon som kontonummer, bilagsnummer, beløp og navn.

Lucidtechs hovedprodukt er Cradl.ai, en plattform for å trene maskinlæringsmodeller for å tolke ustrukturerte dokumenter. Eksempler på dokumenter kan være fakturaer og kvitteringer, men teknologien kan også brukes på mange andre dokumenttyper. Modellene kan tilpasses bedriftens behov ved å bli trent med egne data. Så selv med så lite som 15 dokumenter kan du komme i gang og la modellen fortsette å lære mens den jobber, for å tilpasse seg bedriftens behov. Og akkurat der er SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner et godt eksempel på hvordan denne type teknologi skinner på sitt sterkeste.

Bilagstolking for SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner

ForretningsPartner er et regnskapsbyrå som må lese og registrere informasjon fra millioner av bilag hvert år, som deretter må registreres i ulike systemer. Dette er en tidkrevende jobb, i følge Alexander Solheim, Avdelingsleder for Prosess, arbeidsmetodikk og teknologi i ForretningsPartner.

Som regnskapsfører i et moderne regnskapsbyrå ønsker en å ikke bruke tid på manuelle oppgaver som enkelt kan utføres av gode løsninger som Lucidtech. Det å manuelt overføre datapunkter fra inngående faktura og bilag over til regnskapssystemet er en tidkrevende, repetitiv jobb som kan medføre risiko for feil.

For å løse dette problemet ble det satt i gang et felles prosjekt med Lucidtech som teknologileverandør og Avo som implementasjonsparter for å automatisere bilagshåndteringen. Ved hjelp av Lucidtech sin bilagsmodell, ble det trent opp en modell med eksempler fra SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner sine egne data.

Dette førte til en høy grad av automatisering. Hvis modellen ikke klarer å tolke et bilag, blir den flagget for gjennomgang av et menneske, slik at ingen bilag faller utenom. Denne prosessen har resultert i store besparelser i tid og penger, samtidig som de ansatte kan bruke tiden sin på mer verdifulle oppgaver.

– Med Lucidtech som tolker alle inngående bilag fra våre kunder, medfører det at vi som selskap bruker mindre tid på manuelle oppgaver og har mer tid til å bruke vår kompetanse som regnskapsfører, forteller Alexander.

Alexander Forretningspartner
Alexander Solheim i SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner

Ble du interessert i å utforske dette videre?

Som implementasjonspartner er Avo med deg hele veien. Vi hjelper deg med å identifisere mulighetene for automatisering i din virksomhet, og sammen kan vi utvikle og implementere skreddersydde AI-løsninger som passer din bedrifts spesifikke behov. Vi hjelper deg gjerne med å realisere potensialet av kunstig intelligens i din bedrift!

Ta kon­takt:

Truls Braut Bache
Senior Manager