Et digitalt fremskritt vi venter forgjeves på?

I 1986 ble et papirbasert helsekort for gravide introdusert. I dag, 38 år senere, bærer gravide fortsatt rundt på den samme, utdaterte løsningen.

Et digitalt fremskritt vi venter forgjeves på?

I 1986 ble et papirbasert helsekort for gravide introdusert. I dag, 38 år senere, bærer gravide fortsatt rundt på den samme, utdaterte løsningen.

Skrevet av: Celina Harberg Hagen, Manager i Avo

"Er dette det som skal følge meg gjennom svangerskapet?" tenkte jeg da jeg fikk helsekortet for første gang. Å drasse rundt på et fysisk ark i en tid med selvkjørende biler og kunstig intelligens virker absurd. Hvorfor nøye oss med noe så primitivt for noe så viktig?

Som en person som blir i overkant gira (les: oppgitt) over suboptimale løsninger måtte jeg undersøke nærmere. En rask googling avslørte at helsekortet har vært uendret siden 1986, og at initiativer for å utvikle et elektronisk helsekort for gravide har vært prøvd siden 2007 uten hell, med siste forsøk i 2023. Hva venter vi på? Teknologien, sier de.

“Vi ønsker at helsekort for gravide utvikles elektronisk, men utfordringen er at vi ikke har en nasjonal elektronisk plattform på plass,” sier Torgeir Lunke i Helsedirektoratet.

En nasjonal elektronisk plattform var utfordringen i 2013, og status er den samme i dag. En digital, helhetlig nasjonal journal hadde vært fantastisk, men en slik løsning er årevis unna. Hvorfor ikke utvikle noe bedre mens vi venter?

Tradisjonelt har produktutvikling fulgt "vannfallsmetoden", med grundig planlegging, utvikling og testing før lansering. Dette fungerer dårlig i en verden hvor teknologi og brukerbehov endrer seg raskt. En smidig tilnærming, med raskere og mer iterativ lansering, fører til bedre produkter og tjenester. Hvorfor er det offentlige så motvillige til å prøve dette? Er det frykten for å feile eller lansere noe som ikke er "godt nok"?

Helsekort for gravide.

“At gravide må gå rundt med helseopplysningene sine på papir, og at data om svangerskapet registreres manuelt, er utrolig,” sier Marta Ebbing fra Folkehelseinstituttet.

Ta det elektroniske helsekortet for gravide. I stedet for å vente på en nasjonal elektronisk plattform, kunne det offentlige utviklet en midlertidig løsning basert på tilgjengelig teknologi og gradvis forbedret den. For eksempel et helsekort i en app som den gravide kan gi helsepersonell tilgang til når det trengs. Dette ville gitt gravide fordelene med et elektronisk helsekort mye tidligere, i stedet for å vente i årevis på en "perfekt" løsning.

Det er på høy tid at det offentlige kaster frykten for å feile og omfavner eksperimentering og læring. Ved å lansere løsninger som kan forbedres over tid, kan de oppnå reell innovasjon og fremgang. Jeg står gjerne i kø for å teste en bedre løsning enn et fysisk papirark som jeg alltid glemmer eller mister - jeg og 30 prosent av alle gravide i løpet av svangerskapet.

Nå er jeg ferdig med svangerskapet og helsekortet for denne gang. Endelig fri fra papirarket kom jeg til første barselkontroll, møtt med et nytt fysisk helsekort: helsekort for barnet. Huffda.

Snakk med oss

RPA
Et dataprogram/robot som etterligner nøyaktige handlinger gitt av en person, som å klikke på en knapp eller skrive i et tekstfelt.
rpa, robot process automation, robotprosessautomatisering
Agile
En smidig tilnærming handler om å sette en organisasjon i stand til å svare på endringer i forutsetningene for egen virksomhet raskt.
smidig metodikk, smidig utviklingsmetodikk
UX
Kreative prosesser i produktutvikling der brukeren og dens opplevelse av produktet settes i fokus
ux design, user experience, user experience design